Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Przepisy dla dzieci

    Zestaw 6

    Autor: Katarzyna Foszner

    Kasza w diecie dzieci

    ŚNIADANIE (453 kcal.)

    Kaszka manna z malinami:

    • 2 niepełne szklanki mleka
    • 45g kaszy manny (4 łyżki przed gotowaniem)
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 120g malin (1 szklanka)

    Do gotującego się mleka wsypać cynamon, cukier i stopniowo kaszę mannę. Cały czas dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki. Kiedy kaszka zacznie bulgotać zdjąć z ognia i przelać do małych miseczek/koklików. Zostawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce.

    Schłodzoną kaszkę wyjąć z miseczek i przełożyć delikatnie na talerzyki. Posypać rozmrożonymi malinami.

    II ŚNIADANIE (193 kcal.):

    • 1,5 kromki chleba razowego (50g)
    • masło
    • 2 plasterki polędwicy sopockiej
    • 1 pomidor

    OBIAD (698 kcal.)

    Placki z kaszy gryczanej z łososiem i sosem jogurtowo-chrzanowym:

    • 50g kaszy gryczanej (5 płaskich łyżek przed gotowaniem)
    • pół cebuli
    • ząbek czosnku
    • 1 łyżka startego sera żółtego
    • 1 łyżka płatków owsianych
    • 1 jajko
    • 80g łososia wędzonego (3 cienkie plasterki)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka chrzanu
    • 1 łyżka oleju do smażenia
    • posiekana natka pietruszki, koperek, majeranek
    • sól, pieprz

    Kaszę ugotować. Do dużej miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i jajko. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać płatki owsiane.

    Odstawić na ok 10 min. W tym czasie płatki spęcznieją. Z masy formować placuszki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

    Przygotować sos: jogurt połączyć z chrzanem, dodać koperek, doprawić solą i pieprzem.

    Podawać z wędzonym łososiem i sałatką ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.

    Sałatka ze szpinaku i pomidorków:

    • Garść świeżego szpinaku
    • 5 pomidorków koktajlowych
    • Ocet balsamiczny
    • Sól, pieprz do smaku

    PODWIECZOREK (172 kcal.):

    • 30g migdałów (2 łyżki)

    KOLACJA (375 kcal.)

    Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka:

    • 100g mixu sałat (3 garście)
    • 0,5 cebuli czerwonej
    • 1 pomidor
    • 80g piersi z kurczaka (0,5 pojedynczej niedużej piersi)
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • Ząbek czosnku
    • Koperek, oregano, tymianek
    • Sól, pieprz

    Pierś z kurczaka kroimy w paseczki smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami, odstawiamy na dwie godziny.

    Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy ze zgniecionym czosnkiem, doprawiamy.

    Grillujemy lub smażymy bez tłuszczy pierś. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na półplasterki, cebulę w piórka.

    Wszystkie składniki układamy na talerzu następnie układamy pierś. Polewamy sosem.

    2 kromki chleba razowego (można przygotować z niego grzanki i dodać je do sałatki)

    Zestaw VI (1891 kcal, białko: 107,6 g, tłuszcz: 74,4 g, węglowodany: 232,2 g)

    Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W swoim zawodzie stara się również realizować ideę propagowania zdrowego żywienia, bazującego na naturalnej żywności.

    Ponieważ kasza niewątpliwie należy do takich produktów, z wielkim entuzjazmem przystąpiła do udziału w kampanii 🙂