Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Przepisy dla dzieci

    Zestaw 1

    Autor: Katarzyna Foszner

    Kasza w diecie dzieci

    ŚNIADANIE:

    Truskawkowa kasza jaglana

    • 40 g kaszy jaglanej (4 płaskie łyżki)
    • 200g truskawek (2 szklanki, poza sezonem mrożone)
    • Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu i soli
    • Łyżeczka miodu
    • 2 szklanki mleka 1,5%,

    Kaszę płuczemy na sitku, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (do wchłonięcia nadmiaru płynu) na wolnym ogniu często mieszając.

    Dodajemy cukier i przyprawy. Truskawki miksujemy, mieszamy z kaszą, osładzamy miodem.

    II ŚNIADANIE:

    • Kromka chleba pełnoziarnistego, 35g posmarowana cienko masłem
    • Plasterek polędwicy sopockiej, 20g
    • 1 pomidor, szczypiorek

    OBIAD:

    Faszerowana papryka

    • Duża czerwona papryka (350g)
    • Kasza gryczana (50g)
    • Mięso wołowe (80g)
    • 8 pieczarek,
    • Pół cebuli,
    • 1 łyżeczka oleju
    • Sól, oregano, bazylia, pieprz
    • Szklanka przecieru pomidorowego (z kartonika)

    Ugotować kaszę. Nagrzać piekarnik do 120 st. C. Mieso zmielić i podsmażyć chwilę bez tłuszczu.

    Pieczarki i paprykę posiekać, poddusić na 1 łyżeczce oleju, dodać natkę pietruszki. Odkroić szypułki papryki, usunąć gniazda nasienne, paprykę ponakłuwać wykałaczką.

    Ugotowaną kaszę wymieszać z mięsem i warzywami, doprawić do smaku. Powstałym farszem nadziać paprykę, którą należy ustawić pionowo w brytfannie żaroodpornej.

    Do naczynia żaroodpornego wlać przecier pomidorowy, nakryć pokrywą, piec w piekarniku w temperaturze ok 180 st.C. ok. 20-30 min.

    Zdjąć pokrywę piec jeszcze 10 min, aby wierzch się przyrumienił.

    Surówka z białej kapusty:

    Szklanka posiekanej białej kapusty, starta marchew, pół startego jabłka, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekana natka pietruszki.

    PODWIECZOREK:

    • Jogurt naturalny (150g)
    • Czubata łyżka płatków owsianych (15g)
    • 1 posiekana morela suszona

    KOLACJA:

    Pasta z łososia wędzonego:

    • 50g łososia wędzonego
    • 30g sera białego chudego
    • Łyżka posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 1/3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz, natka pietruszki
    • 5 rzodkiewek, pół pomidora
    • 2 kromki chleba razowego, 70g

    Łososia drobno siekamy, następnie zgniatamy widelcem razem z serem białym, dodajemy jogurt, chrzan i szczypiorek. Doprawiamy do smaku.

    Zestaw I: (1800 kcal, 96g białka, 57g tłuszczu, 263g węglowodanów)

    Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W swoim zawodzie stara się również realizować ideę propagowania zdrowego żywienia, bazującego na naturalnej żywności.

    Ponieważ kasza niewątpliwie należy do takich produktów, z wielkim entuzjazmem przystąpiła do udziału w kampanii 🙂