Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Przepisy dla dzieci

    Zestaw 5

    Autor: Katarzyna Foszner

    Kasza w diecie dzieci

    ŚNIADANIE (461 kcal.)

    Dietetyczne crumble z kaszą jaglaną ze śliwkami:

    • 30g kaszy jaglanej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka miodu
    • 10g płatków owsianych (1 płaska łyżka)
    • 10g orzechów laskowych – 1 łyżka (lekko podpieczonych, podzielonych na połówki)
    • 1szkl mleka 1,5%

    Składniki na nadzienie:

    • 200g śliwek (2 szklanki)
    • 1 łyżeczka miodu
    • cynamon

    Kaszę jaglaną ugotować na mleku (do wsiąknięcia całego płynu). Płatki owsiane mieszamy z masłem, posiekanymi orzechami i miodem. Tak powstałą kruszonkę schłodzić w zamrażalce przez 10 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

    Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Wymieszać z miodem i cynamonem.

    Śliwki przełożyć do foremek, na nie wyłożyć ugotowaną kaszę, posypać schłodzoną kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200ºC przez 15 min.

    II ŚNIADANIE (179 kcal.)

    Kanapka z serkiem wiejskim:

    • 1 kromka chleba razowego (35g)
    • 2 łyżeczki serka wiejskiego (80g)
    • 8 rzodkiewek
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

    OBIAD (625 kcal.)

    Dorsz panierowany w płatkach owsianych:

    • 170g filetu z dorsza
    • 3 łyżki płatków owsianych (30g)
    • Posiekana natka pietruszki
    • Sok z cytryny
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżka oleju

    Filet pokroić na mniejsze porcje, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny z obu stron. Pokroić drobno pietruszkę i wymieszać z płatkami owsianymi. Rozmącić jaja.

    Filety obtoczyć w jajku a następnie w płatkach owsianych -czynność powtórzyć( jajko i raz jeszcze płatki). Na patelni rozgrzać olej. Smażyć do zarumienienia się płatków.

    300g ziemniaków gotowanych, posypanych koperkiem

    Surówka:

    • Garść sałat
    • 1 pomidor
    • 1/3 żółtej papryki
    • 1 łyżka posiekanej dymki

    Sos:

    • 1 łyżeczka oleju
    • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
    • 1 łyżka wody
    • Posiekana bazylia
    • Sól
    • pieprz

    PODWIECZOREK (191 kcal.):

    • 150g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka pestek z dyni (15g)

    KOLACJA (367 kcal.)

    Pomidory faszerowane kaszą gryczaną:

    • 2 duże pomidory
    • 6 pieczarek
    • 1/3 cebuli czerwonej
    • 2 łyżki startego sera żółtego
    • 1 łyżeczka oleju
    • Posiekana natka pietruszki
    • 30g kaszy gryczanej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)

    Kaszę ugotować, osączyć i ostudzić. Pomidory umyć, ściąć kapturki, wydrążyć wnętrza. Oprószyć wnętrza solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki posiekać.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku, dodać natkę pietruszki. Wymieszać z kaszą gryczaną i połową sera.

    Przygotowanym farszem nadziać pomidory, posypać pozostałym serem. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w 180 st. przez 10 – 15 minut. Można też zawinąć pomidory w folię aluminiową i zapiekać na grillu. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

    Sos:

    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • Sól
    • Pieprz
    • Dowolne zioła
    • Sok z cytryny

    Zestaw V (1823 kcal, białko: 73,8 g, tłuszcz 76,8g , węglowodany: 238,5g)

    Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W swoim zawodzie stara się również realizować ideę propagowania zdrowego żywienia, bazującego na naturalnej żywności.

    Ponieważ kasza niewątpliwie należy do takich produktów, z wielkim entuzjazmem przystąpiła do udziału w kampanii 🙂