Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Przepisy dla dzieci

    Zestaw 8

    Autor: Katarzyna Foszner

    Kasza w diecie dzieci

    ŚNIADANIE (452 kcal.)

    Kaszka kukurydziana z owocami:

    • 1 gruszka pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w sporą kostkę
    • 1 łyżka wody
    • cynamon
    • goździk
    • anyż
    • wanilia
    • 4 śliwki
    • 1 łyżka miodu
    • 1,5 szklanki mleka 1,5%
    • 30 g kaszy kukurydzianej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    Włóż gruszkę do rondla wraz z przyprawami, wlej odrobinę wody i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj pokrojone śliwki i gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną. Posłódź 1 łyżeczką miodu.

    Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Dodaj kaszę i energicznie wymieszaj trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając, aż polenta zmięknie i zgęstnieje, posłódź 1 łyżeczką miodu.

    Nałóż kaszę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.

    II ŚNIADANIE (206 kcal.)

    • 1 kromka chleba razowego (35 g)
    • 1/3 czerwonej papryki
    • 2 łyżki serka wiejskiego (80 g)
    • 1 łyżka kiełków

    OBIAD (599 kcal.)

    Zapiekanka z kaszą jaglaną i warzywami:

    • 100 g mielonej wołowiny (nieco ponad pół szklanki)
    • pół cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 duży pomidor
    • pół kabaczka
    • 4 małe patisony
    • 1 łyżeczka oleju
    • 60 g kaszy jaglanej (6 płaskich łyżek przed gotowaniem)
    • 2 łyżki startego sera żółtego
    • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
    • sól, pieprz do smaku
    • bazylia
    • oregano
    • papryka ostra
    • kurkuma

    Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek, cebulę, kabaczka i patisony pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula lekko zbrązowieje, dodać mięso.

    Gdy białko mięsa zetnie się, dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przekrojone na pół oliwki.

    Przełożyć do żaroodpornej formy. Wierzch posypać serem żółtym i nasionkami siemienia lnianego. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut.

    PODWIECZOREK (173 kcal.):

    • 150g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka pestek dyni (15 g)

    KOLACJA (341 kcal.)

    Bezmięsna fasolka po bretońsku:

    • 300 g fasoli białej z puszki (1,5 szklanki)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka posiekanej cebuli\400 g pomidorów z puszki razem z zalewą (cała puszka)
    • majeranek
    • oregano
    • bazylia
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • 1 kromka chleba razowego (35 g)

    Cebulę i czosnek kroimy drobno, dusimy na patelni w małej ilości wody – bez tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut.

    Zestaw VIII (1771 kcal., białko: 103,7g, tłuszcz: 49,3g, węglowodany: 245 g)

    Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W swoim zawodzie stara się również realizować ideę propagowania zdrowego żywienia, bazującego na naturalnej żywności.

    Ponieważ kasza niewątpliwie należy do takich produktów, z wielkim entuzjazmem przystąpiła do udziału w kampanii 🙂