Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Przepisy dla dzieci

    Zestaw 7

    Autor: Katarzyna Foszner

    Kasza w diecie dzieci

    ŚNIADANIE (466 kcal.)

    Kasza jaglana z jabłkiem:

    • 40g kaszy jaglanej (4 płaskie łyżki przed ugotowaniem)
    • 300g mleka 1,5%
    • 1 jabłko (150g)
    • odrobina soku z cytryny
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego*
    • 1 łyżka płatków migdałowych

    Kaszę jaglaną ugotować na mleku (w razie potrzeby dolewając wody), ostudzić. Jabłka pokroić na małe kawałki i dusić do miękkości z odrobiną soku z cytryny i miodem. Ostudzić.

    W kubeczku/szklance układać poszczególne warstwy: kaszy, jabłek i jogurtu. Całość udekorować uprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach.

    *dla osłody jogurt można zastąpić homogenizowanym serkiem waniliowym (Uwaga! Zwiększy to wartość energetyczną posiłku o 50 kcal!)

    II ŚNIADANIE (179 kcal.)

    Kanapka z łososiem:

    • 1 kromka chleba razowego (35g)
    • 40g łososia wędzonego (1,5 cienkiego plasterka)
    • 6g białego serka chrzanowego (1 płaska łyżeczka)
    • 3 pomidorki koktajlowe
    • liść sałaty

    Chleb posmarować serkiem, na to położyć sałatę, łososia i pomidorki koktajlowe.

    OBIAD (637 kcal.)

    Pęczak z kurczakiem i warzywami:

    • 150g piersi z kurczaka (bardzo mała, pojedyncza pierś)
    • 70g kaszy jęczmiennej pęczak (7 płaskich łyżek przed ugotowaniem)
    • 0,5 czerwonej papryki
    • 0,5 cebuli
    • 0,5 puszki pomidorów (lub 3 świeże)
    • Ostra papryczka
    • 1 łyżka oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • Natka pietruszki
    • Sól, pieprz
    • 1 łyżka oleju
    • Szczypiorek do posypania

    Kaszę ugotować, warzywa umyć i pokroić drobno w paski lub kostkę. Pietruszkę posiekać. Papryczkę pokroić w cienkie paseczki, a czosnek w plasterki. Pierś z kurczaka w kostkę.

    Do większego rondla wlać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodawać kolejno paprykę, po kilku minutach cukinię, czosnek i papryczkę ostrą a na końcu pomidory. Na oddzielnej patelni bez tłuszczu podsmażyć pierś z kurczaka, gdy się zarumieni, dodać do warzyw.

    Wszystko razem poddusić, dodać natkę, oliwki, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dosypać ugotowany pęczak i razem podgrzewać ciągle mieszając. Kiedy wszystkie warzywa będą szkliste a pomidory miękkie – danie jest gotowe. Przed podaniem posypać szczypiorem lub dymką.

    PODWIECZOREK (183 kcal.):

    150g jogurtu naturalnego
    1 sztuka brzoskwinii
    1 łyżeczka pestek dyni

    KOLACJA (360 kcal.)

    Sałatka z brokułami i kuskusem:

    • 40g kaszy kuskus (4 płaskie łyżki przed gotowaniem)
    • 250g brokułu (pół dużego)
    • 50g sera feta (2 łyżki)
    • 8g migdałów (5 sztuk)
    • Sól, pieprz
    • czosnek

    Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy brokuł i mieszamy z przygotowanym kuskusem, doprawiamy do smaku.

    Posypujemy fetą i migdałami. Można zapiec chwilę w piekarniku.

    Zestaw VII (1825 kcal, białko: 106,6 g, tłuszcz: 59,6 g, węglowodany: 244,7 g)

    Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W swoim zawodzie stara się również realizować ideę propagowania zdrowego żywienia, bazującego na naturalnej żywności.

    Ponieważ kasza niewątpliwie należy do takich produktów, z wielkim entuzjazmem przystąpiła do udziału w kampanii 🙂