Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Przepisy dla dzieci

    Zestaw 3

    Autor: Katarzyna Foszner

    Kasza w diecie dzieci

    ŚNIADANIE (432 kcal.)

    Brzoskwiniowa owsianka:

    • 1,5 szklanki mleka 1,5 %
    • 40g płatków owsianych (3 łyżki)
    • 2 brzoskwinie (poza sezonem z puszki)
    • 1 suszona morela
    • pół łyżeczki miodu
    • cynamon

    Płatki ugotować na mleku na małym ogniu do miękkości. Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę, a morelę posiekać, wrzucić do rozgotowanych już płatków owsianych, doprawić szczyptą soli i cynamonem, osłodzić miodem.

    II ŚNIADANIE (183 kcal.)

    Kanapka z tuńczykiem:

    • kromka chleba razowego
    • masło (35g)
    • tuńczyk w puszce w sosie własnym (30g)
    • pół papryki czerwonej (150g)
    • posiekana natka pietruszki

    OBIAD (622 kcal.)

    Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami z dodatkiem kaszy gryczanej

    • polędwica wieprzowa (110g)
    • 4 pieczarki
    • 1/10 pora – biała część
    • 1 łyżeczka oleju
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka jogurtu
    • bulion warzywny

    Polędwiczki oczyścić z tłuszczyku, pokroić na około 2 cm grubości plasterki. Delikatnie tłuczkiem lub dłonią rozbić, doprawić pieprzem. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć z obydwu stron.

    Warzywa pokroić. Pora w cienkie plasterki, Pieczarki w plasterki. Do garnka wlewać bulion warzywny, dodać warzywa i podsmażone mięso. Dusić około 30-40 minut, aż większość płynu odparuje, warzywa i mięso będą miękkie. Zabielić jogurtem.

    kasza gryczana (60g przed ugotowaniem)

    Surówka:

    • 100g kapusty pekińskiej (ok. 1 szklanki posiekanej)
    • 60g kukurydzy z puszki (ok. 3 łyżki)
    • 1 mały ogórek kiszony
    • 1/3 papryki czerwonej
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego – doprawić do smaku

    PODWIECZOREK (179 kcal)

    • kefir (350g)

    KOLACJA (368 kcal)

    Sałatka z pęczakiem:

    • 40g kaszy jęczmiennej pęczak
    • pół cebuli
    • pół cukinii
    • 1 pomidor
    • pół papryki
    • 2 łyżki kukurydzy z puszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka oleju
    • ocet balsamiczny

    Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.

    Cukinię pokrojoną w półplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni.

    Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i ocet balsamiczny.

    Zestaw III (1787 kcal, białko 96g, tłuszcz 55g, węglowodany 230g)

    Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W swoim zawodzie stara się również realizować ideę propagowania zdrowego żywienia, bazującego na naturalnej żywności.

    Ponieważ kasza niewątpliwie należy do takich produktów, z wielkim entuzjazmem przystąpiła do udziału w kampanii 🙂