Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Wszystko o kaszy

Dlaczego warto jeść kaszę

Dlaczego warto jeść kaszę?

W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału. Są one głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Codziennie należy spożyć co najmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych pełnoziarnistych.
Choć wydawałoby się, że tradycyjna kuchnia polska słynie z ziemniaków, w rzeczywistości to kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła na stołach nawet częściej niż chleb. Dopiero potem, w XVII wieku, zaczęła być powoli wypierana przez ziemniaki. Obecnie zaczynamy wracać do korzeni, dzięki czemu kasza staje się modnym, inspirującym i co najważniejsze – zdrowym składnikiem potraw.

Czym jest kasza?

Kasza to nasiona zbóż, które są oczyszczone z niejadalnych części ziarna. W zależności od rodzaju zboża, z którego ją pozyskujemy, dzielimy kasze na: jęczmienne, gryczane, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydziane oraz ryż.

W zależności od stopnia rozdrobnienia, są to: krupa (całe ziarno pozbawione łuski i czasami polerowane), kasze łamane (całe pozbawione łuski ziarno podzielone na mniejsze części) i drobne (powstają w wyniku polerowania wcześniej połamanych ziaren).

5 powodów dla których warto jeść kaszę:

01.

Ze względu na jej wartości odżywcze

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone.

02.

Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego

Im grubsza kasza, tym więcej błonnika. Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku. Dzięki błonnikowi kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita grubego i hemoroidom. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze (gruboziarniste) nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są cukrzykom i osobom odchudzającym się. Kolejną zaletą kasz, wynikającą z zawartości błonnika, jest jej wpływ na obniżanie stężenia złego cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy żółciowej.

03.

Dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin

Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości tych składników, wprowadzanie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności.

04.

Jest naturalnym, nieprzetworzonym produktem spożywczym

Zastosowane procesy technologiczne, stanowiące tylko niezbędne minimum (zbiór i oczyszczanie z części niejadalnych), sprawiają, że nie znajdziemy w kaszy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak. W przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków.

05.

Jest łatwa do przygotowania i ma przystępną cenę

Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować – gryczana czy kukurydziana potrzebuje zaledwie 20 minut. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo niskiej zawartości wody, produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia (bez zastosowania substancji konserwujących). Dodatkowym atutem kaszy jest jej niska cena. Na jej bazie można przygotować zdrowe dania na każdą kieszeń.

Regularne spożywanie kasz z pełnego ziarna może chronić nas przed:

N
nadwagą i otyłością
N
zaparciami
N

hemoroidami

N
polipami i nowotworami jelita grubego
N
nowotworami piersi
N
kamicą pęcherzyka żółciowego
N
podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi
N
miażdżycą i udarami
N
cukrzycą typu II

Artykuły Ekspertów

TRADYCYJNE POTRAWY Z KASZĄ WEDŁUG ŁUKASZA KONIKA

Regionalne przepisy kaszą owsianą, manną, orkiszową i kukurydzianą Orkiszowa, owsiana, manna i kukurydziana to kasze rzadziej wykorzystywane w polskiej kuchni – nie są one tak popularne jak gryczana, jęczmienna czy nawet jaglana. Tymczasem w różnych częściach naszego...

czytaj dalej

Kasza jaglana – sprzymierzeniec naszego zdrowia i urody

Odpowiednia dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom żelaza we krwi, polecana na niestrawność. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Obfituje w ważne witaminy i składniki mineralne: witaminę E, witaminy z grupy...

czytaj dalej

Kasza na słodko? Na jesień idealna!

Regionalne desery z kaszami według Pawła Ochmana Jesienią wielu z nas ma większy apetyt na „coś słodkiego”. Zdarza nam się wtedy sięgać po rozmaite przekąski, często wysokokaloryczne, wysokoprzetworzone, z dużą ilością tłuszczy… Tymczasem słodkości na bazie kaszy to...

czytaj dalej

Chamuła, Hołubce, Dzyndzałki

Regionalne przepisy Pawła Ochmana z kaszą gryczaną w roli głównej Spośród wszystkich rodzajów kasz, to właśnie gryczaną Polacy jedzą najczęściej. To dobry wybór, ponieważ gryka korzystnie wypływa na mikrobiotę jelitową, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera...

czytaj dalej

Z kaszą przez Polskę

Poznaj kilka faktów na temat kaszy w kulinarnej historii Polski Jaką kaszę jadano w średniowiecznej Polsce i dlaczego mannę spożywali tylko książęta i królowie? Kto sprowadził gryczaną, a komu zawdzięczamy w naszej kuchni kukurydzianą? Którą kaszę nazywa się poganką,...

czytaj dalej

Kasza jęczmienna – dobre źródło błonnika

Polecana osobom zmagającym się z podwyższonym cholesterolem i nieprawidłową glikemią, doskonała dla mikrobioty jelitowej  Wyróżnia się wysoką zawartością białka roślinnego, budulca tkanek, oraz błonnika, usprawniającego pracę jelit. Kasza jęczmienna, bo o niej mowa,...

czytaj dalej