Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Grzegorzem Łapanowskim

Zielone pierogi z kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą

Autor: Grzegorz Łapanowski

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

Ciasto:

  • 50 g świeżego szpinaku
  • ok. 90 ml wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz: 

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 pieczarki
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
  • 60 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • łyżka natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory

Autor: Grzegorz Łapanowski

Wykonanie

Ciasto:

Szpinak umyj, osusz, włóż do blendera, wlej wodę i zmiksuj. Przecedź przez gęste sito. Mąkę przesiej, usyp kopczyk. W mącę zrób wgłębienie wbij tam jajko i wsyp szczyptę soli, następnie stopniowo dodawaj wodę szpinakową i wyrabiaj ciasto. Powinno to zająć ok. 10 min. Możesz to zrobić w robocie kuchennym. Ciasto ma mieć zwartą konsystencje i nie przywierać do rąk. 

Farsz: 

Szpinak umyj, odsącz i posiekaj. Pieczarki zetrzyj lub pokój w drobną kostkę, fetę pokrusz, natkę i suszone pomidory posiekaj.

Na patelni na oleju z masłem, podsmaż delikatnie czosnek, dodaj szpinak, kaszę, natkę, suszone pomidory i fetę. Dopraw pieprzem. Wystudź. Spróbuj i upewnij się, że smak jest zdecydowany. Możesz też ewentualnie dodać szczyptę parmezanu. 

Pierogi:

Rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij okręgi. Dodaj farsz i sklejaj pierogi. Gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. 

Podawaj sekundę podduszone na maśle na patelni z odrobiną wody z gotowania – powstanie wtedy miła emulsja. Podawaj z  karmelizowaną cebulą, kwaśną śmietaną, udekorowane świeżymi ziołami – na zdjęciu tymianek cytrynowy.

Smacznego! 😊