Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Grzegorzem Łapanowskim

Tagine z pieczonymi warzywami na jaglance

Autor: Grzegorz Łapanowski

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(4 porcje)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 batat 
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 300 g passaty pomidorowej
  • mała garść rodzynek
  • mała garść pieczonych migdałów
  • 6-8 łyżek oliwy
  • świeża kolendra do podania

Oraz po łyżeczce zmielonych przypraw:

  • kminu rzymskiego
  • kopru włoskiego

I po pół łyżeczki (również zmielonych):

  • cynamonu
  • chili
  • goździków
  • kardamonu

Autor: Grzegorz Łapanowski

Wykonanie

  1. Kroimy warzywa. Cebulę i bataty w cząstki, paprykę, bakłażana i cukinię w grubą kostkę. Czosnek siekamy. Rodzynki namaczamy w wodzie. Uprzednio upieczone migdały także kroimy na kawałki. 
  1. Warzywa – każde z osobna oprószamy solą i odrobiną oliwy, i układamy na blasze do pieczenia. Zapiekamy w 190 stopniach przez ok. 25 minut do lekkiego zazłocenia. 
  1. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

(Ja lubię ją wypłukać, czasem prażę, a następnie gotuję ok. 15 min, dając dwa razy tyle wody co kaszy. Gotuję ją pod przykryciem i po ugotowaniu zostawiam pod nim, by kasza „naciągnęła”.)

  1. Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka, zalewamy passatą pomidorową, dodajemy czosnek i przyprawy korzenne. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. 
  1. Tagine podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną, posypany migdałami i świeżą kolendrą.