Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Jaglane, pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe – bo dzieci lubią lody!

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • garść pachnących truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • łyżka masła kokosowego
  • 1/2 szklanki ugotowanej na luźno kaszy jaglanej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • czubata łyżka masła migdałowego
  • czubata szklanka gęstej śmietany kokosowej
  • 1/2 łyżeczki utartej skórki z cytryny
  • papierowe papiloty
  • patyczki

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Truskawki dokładnie myję i odcinam szypułki. Rozgniatam tradycyjnie widelcem o ścianki kubka. Rabarbar myję, kroję na drobno, rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam rabarbar z dodatkiem syropu klonowego.

Pozostałe składniki miksuję blenderem przez około 10 minut, chodzi o to żeby uzyskać kremową konsystencję. Dodaję rozgniecione truskawki z sokiem który zdążyły puścić, rabarbar z patelni i mieszam porządnie rózgą.

Miskę wstawiam do zamrażalnika lub, o ile dysponujecie takim sprzętem, można wykorzystać domową maszynkę do lodów – ułatwi sprawę. Jeśli nie mamy sprzętu, po około 40 minutach miskę wyciągam, mieszam masę porządnie i wstawiam na kolejne 40 minut, godzinę.

Powtarzam procedurę 3 razy, żeby lody się ładnie napowietrzyły i były kremowe. Lody można serwować w miseczkach albo ukręcone ale nie ścięte do końca lody przekładam do sztywnych papilotek, wbijam patyczek na którym można napisać coś miłego i wstawiam je jeszcze na 30 minut do zamrażalnika żeby stężały.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”