Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Jaglane, pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe – bo dzieci lubią lody!

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • garść pachnących truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • łyżka masła kokosowego
  • 1/2 szklanki ugotowanej na luźno kaszy jaglanej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • czubata łyżka masła migdałowego
  • czubata szklanka gęstej śmietany kokosowej
  • 1/2 łyżeczki utartej skórki z cytryny
  • papierowe papiloty
  • patyczki

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Truskawki dokładnie myję i odcinam szypułki. Rozgniatam tradycyjnie widelcem o ścianki kubka. Rabarbar myję, kroję na drobno, rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam rabarbar z dodatkiem syropu klonowego.

Pozostałe składniki miksuję blenderem przez około 10 minut, chodzi o to żeby uzyskać kremową konsystencję. Dodaję rozgniecione truskawki z sokiem który zdążyły puścić, rabarbar z patelni i mieszam porządnie rózgą.

Miskę wstawiam do zamrażalnika lub, o ile dysponujecie takim sprzętem, można wykorzystać domową maszynkę do lodów – ułatwi sprawę. Jeśli nie mamy sprzętu, po około 40 minutach miskę wyciągam, mieszam masę porządnie i wstawiam na kolejne 40 minut, godzinę.

Powtarzam procedurę 3 razy, żeby lody się ładnie napowietrzyły i były kremowe. Lody można serwować w miseczkach albo ukręcone ale nie ścięte do końca lody przekładam do sztywnych papilotek, wbijam patyczek na którym można napisać coś miłego i wstawiam je jeszcze na 30 minut do zamrażalnika żeby stężały.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”