Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Delikatne klopsiki jaglane z pomidorem i pachnącym koperkiem

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 średnia marchewka
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula cukrowa
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki żółtej soczewicy
  • 2 dorodne pomidory lub 4 łyżki domowej pulpy pomidorowej
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • garść poszatkowanego koperku
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • opcjonalnie łyżka odwaru z siemienia lnianego/ drobna kaszka kukurydziana do obtoczenia

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Marchewkę obieram, myję i ucieram na tarce (grube oka). Czosnek, cebulę obieram i szatkuję na drobno. Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram i kroję w kosteczkę. Soczewicę myję na sicie.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim poszatkowaną cebulę, czosnek, dodaję pieprz, marchewkę, sos sojowy i soczewicę. Po około 5 minutach na patelnię przekładam pomidory albo domową pulpę pomidorową, zakrywam przykrywką i duszę do miękkości, dodając w razie potrzeby po trochu wody.

Gotowe zestawiam z ognia, dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, poszatkowany koperek i odstawiam do przestygnięcia. Formuję małe pulpeciki w dłoniach i podaję jeszcze ciepłe ze świeżym koperkiem, odrobiną pulpy pomidorowej i na przykład z chrupiącą rzodkiewką.

* pulpeciki można podsmażyć, panierując w mące kukurydzianej lub drobnej kaszce.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”