Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Delikatne klopsiki jaglane z pomidorem i pachnącym koperkiem

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 średnia marchewka
    • łyżka masła klarowanego
    • 1 cebula cukrowa
    • ząbek czosnku
    • dwie łyżki żółtej soczewicy
    • 2 dorodne pomidory lub 4 łyżki domowej pulpy pomidorowej
    • szczypta pieprzu
    • łyżeczka sosu sojowego
    • garść poszatkowanego koperku
    • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    • opcjonalnie łyżka odwaru z siemienia lnianego/ drobna kaszka kukurydziana do obtoczenia

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Marchewkę obieram, myję i ucieram na tarce (grube oka). Czosnek, cebulę obieram i szatkuję na drobno. Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram i kroję w kosteczkę. Soczewicę myję na sicie.

    Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim poszatkowaną cebulę, czosnek, dodaję pieprz, marchewkę, sos sojowy i soczewicę. Po około 5 minutach na patelnię przekładam pomidory albo domową pulpę pomidorową, zakrywam przykrywką i duszę do miękkości, dodając w razie potrzeby po trochu wody.

    Gotowe zestawiam z ognia, dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, poszatkowany koperek i odstawiam do przestygnięcia. Formuję małe pulpeciki w dłoniach i podaję jeszcze ciepłe ze świeżym koperkiem, odrobiną pulpy pomidorowej i na przykład z chrupiącą rzodkiewką.

    * pulpeciki można podsmażyć, panierując w mące kukurydzianej lub drobnej kaszce.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”