Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Pęczak i smażona rzodkiewka na maśle szałwiowym – jest szał!

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta ziaren kopru włoskiego
  • pęczek rzodkiewek
  • 5-6 ciemnych winogron
  • garść liści świeżej szałwii
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta utartej skórki z cytryny
  • łyżka syropu imbirowego lub klonowego
  • szczypta wędzonej soli
  • kilka listków świeżej mięty (drobnych)

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Pęczak przepłukuję na gęstym sicie. W garnku rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, wrzucam umyty pęczak, dodaję szczyptę całych ziaren kopru włoskiego i podsmażam chwilę. Całość zalewam szklanką zimnej wody i gotuję, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem.

Rzodkiewki i winogrona myję, kroję na mniejsze części. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, dodaję pieprz, sól i liście szałwii. Podsmażam je, aż staną się chrupiące i odławiam na talerz, wrzucam na gorące masło rzodkiewki i podsmażam na wysokim ogniu przez 2 min. Na koniec dodaję łyżkę syropu imbirowego, ugotowaną kaszę i utartą skórkę cytrynową.

Całość wykładam na talerz, dekoruję podsmażonymi listkami szałwii, świeżą miętą i ciemnymi winogronami.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”