Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Jaglana, piękny rabarbar i gruszka. Głodni?

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • szklanka tłoczonego soku z gruszki
    • szczypta świeżo mielonego pieprzu
    • szczypta soli
    • łodyga rabarbaru
    • łyżka syropu klonowego
    • plaster świeżej gruszki
    • łyżeczka listków bazylii greckiej lub zwykłej

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Kaszę jaglaną przepłukuję na gęstym sicie, dwukrotnie przelewam ją wrzątkiem. W garnku rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego, podprażam kaszę i zalewam sokiem gruszkowym. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Odstawiam pod przykryciem.

    Rabarbar myję, kroję na około 2 cm części. Na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy i smażę rabarbar na dość dużym ogniu przez około 5 min., dodaję syrop klonowy i podsmażam jeszcze przez chwilę. Przekładam rabarbar na talerz, kroję gruszkę na połowę, na ciepłej patelni z rabarbarowym smakiem podsmażam grubszy plaster gruszki, zdejmuję go, wykładam 4 łyżki kaszy i mieszam z rabarbarem.

    Podaję całość ze szczyptą pieprzu, soli i pachnącymi listkami bazylii. Proponuję tak właśnie zacząć dzień, miłość od pierwszego oddechu!


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”