Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Spaghetti ogórkowe z kaszą jęczmienną

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 3 świeże ogórki gruntowe ze skórką
  • filiżanka kaszy mazurskiej
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • garść poszatkowanej kolendry
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oleju orzechowego/migdałowego
  • dwie łyżeczki orzechów pistacjowych

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Kaszę przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, dodaję szczyptę pieprzu, soli i gotuję w proporcji 1:2 aż kasza wchłonie niemal całą wodę. Odstawiam pod przykryciem.

Orzechy obieram, odrobinę rozkruszam i podsmażam na łyżeczce masła klarowanego. Kolendrę szatkuję na drobno.

W kubeczku mieszam olej, miód i sok z cytryny. Ogórki porządnie myję. Przy pomocy temperówki robię ogórkowe spaghetti, przekładam gotowe do miski. Dodaję poszatkowaną kolendrę, wymieszany sos, doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i polewam sosem.

Wszystko mieszam delikatnie, nawijam na większy widelec porządną porcję,  wykładam na talerz i posypuję uprażonymi orzechami.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”