Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Tabbouleh z siekanym bobem i olejem z kwiatem czarnego bzu – lato jest piękne!

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • szklanka bobu (można gotować z koperkiem)
  • pęczek natki pietruszki
  • garść poszatkowanej mięty
  • garść poszatkowanej kolendry
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 ząbek czosnku roztarty z 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 cebulki cukrowej
  • 3 łyżki oleju orzechowego z gałązką kwiatów czarnego bzu
  • płatki chabrów

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Olej z kwiatami czarnego bzu dobrze jest przygotować kilka dni wcześniej. Do buteleczki z olejem wkładam gałązkę z kwiatami i zostawiam żeby smaki się zmieszały. Można też obrać kwiaty i wymieszać z dobrym olejem orzechowym i szczyptą soli.

Kaszę pęczak płuczę na sicie, podprażam na łyżeczce oleju kokosowego, zalewam wodą w proporcji 1:2,5 i gotuję aż wchłonie całą wodę.

Bób myję, doprowadzam do wrzenia i gotuję 5-6 minut z gałązką koperku. Odlewam i zostawiam do przestygnięcia. Chłodny obieram i szatkuję na mniejsze kawałki.

Miętę, kolendrę i natkę szatkuję na drobno. Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram z solą.

Cebulkę obieram i drobno kroję. Wyciskam sok z cytryny.

Wszystkie składniki mieszam w misce, doprawiam do smaku solą, olejem i płatkami letnich chabrów. Serwuję na świeżo, świetnie smakuje na pikniku w ciepłych promieniach słońca.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”