Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Tabbouleh z siekanym bobem i olejem z kwiatem czarnego bzu – lato jest piękne!

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1/2 szklanki kaszy pęczak
    • łyżeczka oleju kokosowego
    • szklanka bobu (można gotować z koperkiem)
    • pęczek natki pietruszki
    • garść poszatkowanej mięty
    • garść poszatkowanej kolendry
    • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
    • 1 ząbek czosnku roztarty z 1/4 łyżeczki soli
    • świeżo mielony pieprz do smaku
    • 1/2 cebulki cukrowej
    • 3 łyżki oleju orzechowego z gałązką kwiatów czarnego bzu
    • płatki chabrów

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Olej z kwiatami czarnego bzu dobrze jest przygotować kilka dni wcześniej. Do buteleczki z olejem wkładam gałązkę z kwiatami i zostawiam żeby smaki się zmieszały. Można też obrać kwiaty i wymieszać z dobrym olejem orzechowym i szczyptą soli.

    Kaszę pęczak płuczę na sicie, podprażam na łyżeczce oleju kokosowego, zalewam wodą w proporcji 1:2,5 i gotuję aż wchłonie całą wodę.

    Bób myję, doprowadzam do wrzenia i gotuję 5-6 minut z gałązką koperku. Odlewam i zostawiam do przestygnięcia. Chłodny obieram i szatkuję na mniejsze kawałki.

    Miętę, kolendrę i natkę szatkuję na drobno. Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram z solą.

    Cebulkę obieram i drobno kroję. Wyciskam sok z cytryny.

    Wszystkie składniki mieszam w misce, doprawiam do smaku solą, olejem i płatkami letnich chabrów. Serwuję na świeżo, świetnie smakuje na pikniku w ciepłych promieniach słońca.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”