Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Letnia zupa ze świeżych pomidorów i arbuza z kaszą jaglaną

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 kg pachnących pomidorów
  • 1/2 średniego arbuza
  • masło klarowane lub słodka oliwa
  • 2 gałązki oregano
  • gałązka tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli do smaku
  • ugotowana kasza jaglana (może być gotowana z dodatkiem soku jabłkowego)

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Pomidory polewam wrzątkiem, obieram, wykrawam gniazda i szatkuję na drobno. W rondlu rozgrzewam masło klarowane z dodatkiem oregano, tymianku, świeżo mielonego pieprzu i soli.

Odławiam zioła, dodaję pokrojone pomidory, przesmażam całość aż pomidory się rozpadną i zredukują się trochę – najlepiej do połowy. Zestawiam rondel z ognia.

Arbuza kroję, wykrawam soczysty środek i staram się usunąć wszystkie pestki. Dodaję oczyszczone kawałki do pomidorów i całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku i serwuję w letniej temperaturze z łyżką ugotowanej kaszy jaglanej.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”