Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Letnia zupa ze świeżych pomidorów i arbuza z kaszą jaglaną

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 kg pachnących pomidorów
    • 1/2 średniego arbuza
    • masło klarowane lub słodka oliwa
    • 2 gałązki oregano
    • gałązka tymianku
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • szczypta soli do smaku
    • ugotowana kasza jaglana (może być gotowana z dodatkiem soku jabłkowego)

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Pomidory polewam wrzątkiem, obieram, wykrawam gniazda i szatkuję na drobno. W rondlu rozgrzewam masło klarowane z dodatkiem oregano, tymianku, świeżo mielonego pieprzu i soli.

    Odławiam zioła, dodaję pokrojone pomidory, przesmażam całość aż pomidory się rozpadną i zredukują się trochę – najlepiej do połowy. Zestawiam rondel z ognia.

    Arbuza kroję, wykrawam soczysty środek i staram się usunąć wszystkie pestki. Dodaję oczyszczone kawałki do pomidorów i całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku i serwuję w letniej temperaturze z łyżką ugotowanej kaszy jaglanej.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”