Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Gryczana jest ekstra!

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 filiżanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
    • szklanka bobu
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka wodorostów ( mogą być wakame)
    • garść poszatkowanego koperku
    • 4-5 świeżych rzodkiewek
    • łyżeczka sosu sojowego tamari
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • łyżka oleju sezamowego jasnego tłoczonego na zimno lub rzepakowego

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Kasze gryczaną przepłukuję na sicie, podprażam w rondu i gotuję w wodzie w proporcji 1:2,5. Pysznie smakuje ugotowana na wywarze warzywnym ze szczyptą soli.

    Bób płuczę, przekładam do rondla, dodaję otwarty ząbek czosnku, wodorosty, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję około 5 minut. Odlewam i obieram do miseczki.

    Ząbek czosnku obieram i szatkuję na drobno. Koperek szatkuję. Rzodkiewki myję i kroję na plasterki.

    Ciepłą jeszcze kaszę mieszam z olejem, dodaję świeżo mielony pieprz, poszatkowany czosnek, rzodkiewki, bób i koperek. Serwuję na świeżo, ze szklanką ciepłego mleka roślinnego.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”