Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Gryczana jest ekstra!

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 filiżanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • szklanka bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wodorostów ( mogą być wakame)
  • garść poszatkowanego koperku
  • 4-5 świeżych rzodkiewek
  • łyżeczka sosu sojowego tamari
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżka oleju sezamowego jasnego tłoczonego na zimno lub rzepakowego

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Kasze gryczaną przepłukuję na sicie, podprażam w rondu i gotuję w wodzie w proporcji 1:2,5. Pysznie smakuje ugotowana na wywarze warzywnym ze szczyptą soli.

Bób płuczę, przekładam do rondla, dodaję otwarty ząbek czosnku, wodorosty, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję około 5 minut. Odlewam i obieram do miseczki.

Ząbek czosnku obieram i szatkuję na drobno. Koperek szatkuję. Rzodkiewki myję i kroję na plasterki.

Ciepłą jeszcze kaszę mieszam z olejem, dodaję świeżo mielony pieprz, poszatkowany czosnek, rzodkiewki, bób i koperek. Serwuję na świeżo, ze szklanką ciepłego mleka roślinnego.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”