Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Owocowa sałata – zobacz jak pięknie arbuz tańczy z natką pietruszki i jęczminną

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1/2 małego arbuza
    • 3 słodkie nektarynki
    • garść poszatkowanej natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
    • solidna łyżka miodu akacjowego
    • 1/2 cytryny
    • 3 łyżki słodkiego oleju (migdałowy, słonecznikowy tłoczony na zimno albo dobry rzepakowy)
    • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Kaszę jęczmienną przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i gotuję w proporcji 1:2 aż wchłonie niemalże całą wodę. Odstawiam na bok rondel.

    Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram na drewnianej desce z solą.

    Arbuza wykrawam z zielonej skórki i kroję na kawałki. Nektarynki obieram bardzo dokładnie, usuwając z nich możliwie jak najwięcej białej skórki i rozdzielam na cząstki.

    W kubeczku mieszam miód, olej, pieprz, czosnek i sok z cytryny.

    W misce mieszam kaszę z owocami, zalewam mieszanką miodu z olejem i zasypuję poszatkowaną natką pietruszki. Serwuję z niewielkim kawałkiem cytryny żeby przypomnieć sobie słońce.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”