Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Delikatny, pieczony rosół tymiankowy z młodą kapustą i jasną gryką

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • dwie gałązki tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • młoda, cała włoszczyzna wraz z zieloną częścią selera
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1/4 łyżeczki różowej soli
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Włoszczyznę oczyszczam, myję i kroję większe kawałki na pół. Czosnek kroję na pół, nie obieram. Z cebuli zdejmuję tylko wierzchnią warstwę i przekrawam na pół. Kaszę przepłukuję na sicie.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Do brytfanny wlewam olej rzepakowy, wkładam warzywa, kapustę, kaszę, czosnek, cebulę, gałązki tymianku i wstawiam do pieca. Po około 35 minutach wystawiam brytfannę, zalewam gorącą wodą, dodaję przyprawy i wstawiam na 15 minut.

Serwuję ciepłą, ze świeżym tymiankiem.

* Jeśli chcę zaserwować bardzo klarowną zupę, kaszę zawsze można ugotować osobno.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”