Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Grzegorzem Łapanowskim

Stir fry z boczniakami, brukselką, kaszą gryczaną i vege Saint Jaques z boczniaka mikołajkowego

Autor: Grzegorz Łapanowski

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Stir fry z boczniakami, brukselką i kaszą gryczaną
2 porcje

  • 4 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 6 brukselek
  • 3 boczniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 woreczek kaszy gryczanej 120 g ugotowany
  • chochelka wywaru warzywnego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypiorek
  • + ew. kilka pieczonych orzechów laskowych

Vege Saint Jaques
2 porcje

  • 3 sztuki boczniaków mikołajkowych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Glazura sojowa

  • 1 łyżka dobrego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Autor: Grzegorz Łapanowski

Wykonanie

Stir fry z boczniakami, brukselką i kaszą gryczaną

  1. Cebulę pokrój w piórka, a następnie duś na złoto na oleju, aż pięknie się skarmelizuje. W tym celu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj szczyptę soli, zmniejsz ogień i duś, mieszając od czasu do czasu, aż się zezłoci – może to zająć kilkanaście minut. Taka cebulka jest idealnym dodatkiem do dań, podkręca ich smak.
  2. Brukselkom wytnij głąb/kaczan. Odrzuć zewnętrzne listki, a kolejne warstwy delikatnie porozdzielaj tak, by każdy listek był osobno.
  3. Czosnek obierz i posiekaj.
  4. Boczniaki pokrój w kostkę i usmaż ze szczyptą soli na mocno rozgrzanej patelni.
  5. Dodaj brukselki i duś jeszcze moment, aż lekko zmiękną.
  6. Następnie dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a następnie dodaj kaszę, sos sojowy, karmelizowaną cebulkę, kiszony ogórek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, wlej wywar warzywny, mieszaj i podgrzewaj. Dopraw pieprzem, ew. solą lub sosem sojowym.
  7. Przed podaniem możesz posypać pieczonymi orzechami laskowymi i szczypiorkiem.
  8. I gotowe! Podawaj jako dodatek do dań np. do kapusty kiszonej i sadzonego jajka. Idealnie sprawdzi się też w towarzystwie vege Saint Jaques z boczniaka mikołajkowego (przepis poniżej).

Vege Saint Jaques

  1. Wymieszaj składniki glazury.
  2. Boczniaki pokrój w grube walce ok. 3 cm wysokości. Natnij je w kratkę, jak skórę z kaczki, na głębokość 5 mm.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Smaż boczniaki na złoto z jednej i z drugiej strony. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła – ściągnij z ognia i polewaj je rozgrzanym masłem. Uważaj by go nie przypalić. Gdyby tak się działo, możesz dodać kolejną łyżkę zimnego masła – to obniży temperaturę tłuszczu.  Cały proces powinien trwać 1-2 min.
  5. Kiedy boczniaki będą gotowe ściągnij z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu i polej glazurą.
  6. Przed podaniem możesz je delikatnie podgrzać razem z sosem. Uważaj by go nie przypalić.
  7. Podawaj jako dodatek do dań. Mają fajną mięsistą konsystencje i bogaty smak.