Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Grzegorzem Łapanowskim

Gofry z kaszy dla dzieci

Autor: Grzegorz Łapanowski

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki (8-10 małych gofrów)
Gofry:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 duży banan (ok 200 g) 
  • 2 jaja 
  • 10 g miękkiego lub roztopionego masła 
  • 60 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżki oleju do posmarowania gofrownicy 

Opcjonalne dodatki:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 100 g twarogu 
  • garść świeżych owoców sezonowych 

Autor: Grzegorz Łapanowski

Wykonanie

1. Kaszę zmiksuj z bananem. Dodaj żółtka, masło, mąkę, cynamon, sól i miksuj jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy.

2. Białka ubij rózgą w oddzielnej misce na sztywno. Dodaj do pozostałych składników na 2 razy, mieszając szpatułką lub łyżką.

3. Posmaruj gofrownicę olejem, nagrzej, następnie nakładaj po łyżce masy i smaż małe gofry ok. 4 min.

4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno 😊