Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Mamą – Ambasadorką Lubię kaszę

Krupnik mojej Babci!

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Żołądki drobiowe – 0.5 kg – opcjonalnie drób (nóżki/udka/szkielet)
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • 5 ziemniaków
  • Pieprz, sól
  • Majeranek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Wykonanie

  • Żołądki drobiowe myję i oczyszczam a następnie kroję na bardzo małe kosteczki. Jeżeli ten rodzaj mięsa nie jest Twoim ulubionym, spokojnie możesz zastąpić go kawałkami drobiu. Tak przygotowane mięso wrzucam do dużego garnka z wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, cebulkę i zagotowuję. Następnie na małym ogniu mięso się gotuje.
  • W międzyczasie ścieram na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę a ziemniaki kroję w malutką kostkę.
  • Kiedy mięso będzie już niemal całkiem miękkie, do garnka dodaję kaszę jęczmienną, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz pół łyżeczki soli i pozostawiam do gotowania na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Pod koniec gotowanie wsypuję około dwóch łyżeczek majeranku, sól, jeżeli zupa nie jest słona i pieprz do smaku.

SMACZNEGO!