Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Mamą – Ambasadorką Lubię kaszę

Placuszki jęczmienno- ziemniaczane

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży kubek/250 ml kaszy jęczmiennej ugotowanej
  • 1 duża marchewka
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz
  • Olej
  • Jogurt naturalny

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni (góra-dół).
  • Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do ostudzenia. Na tarce/drobne oczka zetrzyj ziemniaki i marchewkę, cebulkę pokrój na bardzo drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę/ Powyższe składniki pomieszaj w jednej misce, dodaj mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Jajka roztrzep i dodaj do miski, a następnie wszystko razem zmieszaj.
  • Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i za pomocą pędzla przesmaruj go delikatnie olejem. Na tak przygotowany papier nakładaj wcześniej przygotowane ciasto i formuj niewielkie placuszki.
  • Piecz przez około 10 minut, aż się zarumienią, a następnie przerzuć je na drugą stronę i również piecz przez ok 8-10 minut.
  • Podawaj z jogurtem naturalnym lub własnoręcznie przygotowanym sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!