- Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni (góra-dół).
- Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do ostudzenia. Na tarce/drobne oczka zetrzyj ziemniaki i marchewkę, cebulkę pokrój na bardzo drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę/ Powyższe składniki pomieszaj w jednej misce, dodaj mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Jajka roztrzep i dodaj do miski, a następnie wszystko razem zmieszaj.
- Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i za pomocą pędzla przesmaruj go delikatnie olejem. Na tak przygotowany papier nakładaj wcześniej przygotowane ciasto i formuj niewielkie placuszki.
- Piecz przez około 10 minut, aż się zarumienią, a następnie przerzuć je na drugą stronę i również piecz przez ok 8-10 minut.
- Podawaj z jogurtem naturalnym lub własnoręcznie przygotowanym sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!