Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Mamą – Ambasadorką Lubię kaszę

Kasza gryczana na humusie z ciecierzycy

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sezamu
  • ½ cytryny
  • 250 g ciecierzycy ugotowanej
  • Natka pietruszki
  • Pomidorki koktajlowe/ malinowe
  • Szczypiorek
  • Cynamon
  • Sól i pieprz

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Wykonanie

  • Kaszę gryczaną ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj hummus: ziarna sezamu upraż na patelni, dodaj olej a następnie zmiel. Do tak powstałej pasty dodaj sok z połówki cytryny, zmiksuj, dodaj ciecierzycę wraz z zalewą i miel do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pomidor pokrój w bardzo małą kosteczkę, posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek, dodaj szczyptę cynamonu, pieprz i sól do smaku, odrobinę soku z cytryny i wymieszaj wszystko z kaszą.
  • Na talerzu rozsmaruj hummus a następnie na niego nakładaj przygotowaną kaszę z warzywami.

SMACZNEGO!