Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Mamą – Ambasadorką Lubię kaszę

Zapiekana gryczana!

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • ½ brokuła
  • Sól i pieprz
  • Żółty ser

Autor: Monika Kampczyk/ Kamperki.com

Wykonanie

  • Kaszę gryczaną ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Kurczaka pokrój na małe kosteczki i podsmaż na patelni.
  • Cebulkę pokrój na małą kostkę, zeszklij a następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż, aż będą miękkie. Dodaj do nich mięso. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.
  • Ugotuj brokuł i pokrój na małe części.
  • Całość pomieszaj wraz z kaszą, brokułem. Dodaj roztrzepane jajka.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż do niego kaszę i całość posyp ulubionym serem. Piecz przez około 15 minut, aż ser się rozpuści.
  • Podawaj z sosem czosnkowym lub ziołowym i świeżą natką pietruszki.

SMACZNEGO!