Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Kapusta, kasza jęczmienna, orzechy i sos pomarańczowy z wędzoną solą

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1/4 kapusty białej
    • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej (dla leniwych kuskus)
    • garść ciemnych winogron
    • garść orzechów laskowych lub świeżych orzechów włoskich
    • szczypta cynamonu
    • łyżeczka masła klarowanego (do prażenia orzechów)
    • 2 łyżeczki miodu
    • 2 łyżki jasnego oleju sezamowego lub innego słodkiego
    • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
    • garść poszatkowanej bazylii tajskiej lub natki pietruszki
    • większa szczypta wędzonej soli

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Kapustę szatkuję na drobne nitki. Winogrona myję i rozkrawam na połówki. Orzechy gniotę i podprażam na patelni z masłem klarowanym i odrobiną cynamonu. Wędzoną sól rozcieram na drobno.

    Wyciskam sok z połówki dojrzałej pomarańczy do filiżanki, jeśli trzeba wybieram pestki, dodaję miód, olej i roztartą sól.

    W większej misce mieszam poszatkowaną kapustę z ugotowaną kaszą, dodaję winogrona, poszatkowane zioła i polewam obficie wymieszanym sosem. Na końcu posypuję ciepłymi orzechami. Prosto i pysznie!


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”