Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Kapusta, kasza jęczmienna, orzechy i sos pomarańczowy z wędzoną solą

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/4 kapusty białej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej (dla leniwych kuskus)
  • garść ciemnych winogron
  • garść orzechów laskowych lub świeżych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka masła klarowanego (do prażenia orzechów)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki jasnego oleju sezamowego lub innego słodkiego
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • garść poszatkowanej bazylii tajskiej lub natki pietruszki
  • większa szczypta wędzonej soli

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Kapustę szatkuję na drobne nitki. Winogrona myję i rozkrawam na połówki. Orzechy gniotę i podprażam na patelni z masłem klarowanym i odrobiną cynamonu. Wędzoną sól rozcieram na drobno.

Wyciskam sok z połówki dojrzałej pomarańczy do filiżanki, jeśli trzeba wybieram pestki, dodaję miód, olej i roztartą sól.

W większej misce mieszam poszatkowaną kapustę z ugotowaną kaszą, dodaję winogrona, poszatkowane zioła i polewam obficie wymieszanym sosem. Na końcu posypuję ciepłymi orzechami. Prosto i pysznie!


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”