Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Delikatny jaglany krem kokosowy z czekoladą

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/3 szklanki gęstej śmietanki kokosowej (lub gęste, kremowe mleko kokosowe)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej lub razowej manny
  • sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy
  • plaster imbiru
  • maleńka szczypta soli
  • kawałek gorzkiej czekolady, najlepiej 70%
  • listki bazylii greckiej lub tymianku

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Pomarańcze myję, kroję na połówki i wyciskam z nich sok, super jeśli uda się wycisnąć również drobinki miąższu. Czekoladę temperuję ostrym nożem.

Kaszę jaglaną płuczę na gęstym sicie wrzątkiem i podprażam w rondelku z plastrem imbiru. Dodaję szczyptę soli, śmietanę kokosową i większość wyciśniętego soku z pomarańczy. Gotuję na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje, a kasza będzie miękka.

Jaglaną dodatkowo miksuję blenderem na wysokich obrotach – głównie chodzi o to, żeby konsystencja była kremowa i delikatnie napowietrzona. Formuję łyżką stołową lub łyżką do lodów schłodzoną masę, dekoruję świeżymi ziołami, cienkimi kawałkami czekolady i dla chętnych polewam odrobiną miodu pomarańczowego.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”