Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Delikatny jaglany krem kokosowy z czekoladą

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/3 szklanki gęstej śmietanki kokosowej (lub gęste, kremowe mleko kokosowe)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej lub razowej manny
  • sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy
  • plaster imbiru
  • maleńka szczypta soli
  • kawałek gorzkiej czekolady, najlepiej 70%
  • listki bazylii greckiej lub tymianku

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Pomarańcze myję, kroję na połówki i wyciskam z nich sok, super jeśli uda się wycisnąć również drobinki miąższu. Czekoladę temperuję ostrym nożem.

Kaszę jaglaną płuczę na gęstym sicie wrzątkiem i podprażam w rondelku z plastrem imbiru. Dodaję szczyptę soli, śmietanę kokosową i większość wyciśniętego soku z pomarańczy. Gotuję na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje, a kasza będzie miękka.

Jaglaną dodatkowo miksuję blenderem na wysokich obrotach – głównie chodzi o to, żeby konsystencja była kremowa i delikatnie napowietrzona. Formuję łyżką stołową lub łyżką do lodów schłodzoną masę, dekoruję świeżymi ziołami, cienkimi kawałkami czekolady i dla chętnych polewam odrobiną miodu pomarańczowego.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”