Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Qmam kasze

    Pyszna, gęsta pomidorowa z jaglanką – też ją polubisz!

    Autor: Qmam Kasze

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 marchewka
    • 1 kg pomidorów albo 3 szklanki pomidorowej passaty lub pomidory w zalewie 2-3 szklanki
    • 2 plasterki cytryny
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • dwie gałązki świeżego lubczyku
    • 1 por
    • ząbek czosnku
    • 2 małe cebulki
    • plaster imbiru
    • pieprz
    • sól różowa do smaku
    • łyżka śmietany kokosowej
    • łyżka kaszy jaglanej
    • poszatkowana świeża kolendra opcjonalnie

    Autor: Qmam Kasze

    Wykonanie

    Świeże pomidory parzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę wycinając gniazda nasienne. W wersji jesienno-zimowej -czosnek oraz cebulę obieram i szatkuję na drobno. Pora i marchewkę myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Plastry cytryny kroję razem ze skórką. Imbir obieram i odkrawam plasterek.

    W garnku rozgrzewam olej, wrzucam liście, przyprawy,warzywa, cytrynę i podsmażam chwilę. Na koniec przekładam pokrojone pomidory i duszę całość. Dolewam około 1/2 litra wody i pozwalam się gotować aż marchewka będzie miękka. Serwuję z ugotowaną kaszą jaglaną, poszatkowaną kolendrą i łyżką śmietany kokosowej.


    Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”