ŚNIADANIE (457 kcal.):
Kasza jęczmienna z owocami
- 30 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)
- 7 truskawek
- Pół brzoskwini z puszki
- 1/3 jabłka (50 g)
- 1/3 gruszki (50 g)
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka żurawiny suszonej
- 1 morela suszona
- 1 łyżeczka miodu
- Sok z cytryny
- 150 g serka wiejskiego (1 małe opakowanie)
Kaszę gotujemy do miękkości w małej ilości wody, z odrobiną soli i cukru – odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Truskawki kroimy w półplasterki, jabłko i gruszkę w kostkę, podobnie brzoskwinię z puszki.
Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wkładamy owoce, kaszę, serek wiejski, pestki słonecznika i miód.
II ŚNIADANIE (178 kcal.):
- 1 kromka chleba z ziarnami (35 g)
- masła
- 1 plasterek polędwicy sopockiej (15 g)
- Liść sałaty
- Pół czerwonej papryki
OBIAD (610 kcal.)
Gołąbki z kaszą gryczaną:
- 2 liście białej kapusty
- 40 g kaszy gryczanej (4 płaskie łyżki przed gotowaniem)
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 pieczarek
- Pół jajka (na 1 porcję)
- Majeranek
- Bulion grzybowy
- Sos sojowy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 kromka chleba razowego (35 g)
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odstawić, aby wystygła. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek. Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżeczce masła.
Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu.
Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty. Zalać bulionem grzybowym. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.
PODWIECZOREK (179 kcal.):
- 350 g kefiru
KOLACJA (385 kcal.)
Sałatka ze szpinakiem i mozarellą:
- 60 g sera mozarella (pół kulki)
- 2 pomidory
- 100 g szpinaku (może być też sałata) – 2 duże garście
- 1 łyżeczka orzechów włoskich (6 g)
- 1 kromka chleba razowego bez margaryny
Sos:
- 1 łyżeczka oliwy
- Pół łyżeczki miodu
- Sok z cytryny
- 1 łyżka wody
- sól