ŚNIADANIE (452 kcal.)
Kaszka kukurydziana z owocami:
- 1 gruszka pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w sporą kostkę
- 1 łyżka wody
- cynamon
- goździk
- anyż
- wanilia
- 4 śliwki
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki mleka 1,5%
- 30 g kaszy kukurydzianej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Włóż gruszkę do rondla wraz z przyprawami, wlej odrobinę wody i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj pokrojone śliwki i gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną. Posłódź 1 łyżeczką miodu.
Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Dodaj kaszę i energicznie wymieszaj trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając, aż polenta zmięknie i zgęstnieje, posłódź 1 łyżeczką miodu.
Nałóż kaszę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.
II ŚNIADANIE (206 kcal.)
- 1 kromka chleba razowego (35 g)
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 łyżki serka wiejskiego (80 g)
- 1 łyżka kiełków
OBIAD (599 kcal.)
Zapiekanka z kaszą jaglaną i warzywami:
- 100 g mielonej wołowiny (nieco ponad pół szklanki)
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- pół kabaczka
- 4 małe patisony
- 1 łyżeczka oleju
- 60 g kaszy jaglanej (6 płaskich łyżek przed gotowaniem)
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
- sól, pieprz do smaku
- bazylia
- oregano
- papryka ostra
- kurkuma
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek, cebulę, kabaczka i patisony pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula lekko zbrązowieje, dodać mięso.
Gdy białko mięsa zetnie się, dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przekrojone na pół oliwki.
Przełożyć do żaroodpornej formy. Wierzch posypać serem żółtym i nasionkami siemienia lnianego. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut.
PODWIECZOREK (173 kcal.):
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pestek dyni (15 g)
KOLACJA (341 kcal.)
Bezmięsna fasolka po bretońsku:
- 300 g fasoli białej z puszki (1,5 szklanki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej cebuli\400 g pomidorów z puszki razem z zalewą (cała puszka)
- majeranek
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 kromka chleba razowego (35 g)
Cebulę i czosnek kroimy drobno, dusimy na patelni w małej ilości wody – bez tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut.