ŚNIADANIE (453 kcal.)
Kaszka manna z malinami:
- 2 niepełne szklanki mleka
- 45g kaszy manny (4 łyżki przed gotowaniem)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120g malin (1 szklanka)
Do gotującego się mleka wsypać cynamon, cukier i stopniowo kaszę mannę. Cały czas dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki. Kiedy kaszka zacznie bulgotać zdjąć z ognia i przelać do małych miseczek/koklików. Zostawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce.
Schłodzoną kaszkę wyjąć z miseczek i przełożyć delikatnie na talerzyki. Posypać rozmrożonymi malinami.
II ŚNIADANIE (193 kcal.):
- 1,5 kromki chleba razowego (50g)
- masło
- 2 plasterki polędwicy sopockiej
- 1 pomidor
OBIAD (698 kcal.)
Placki z kaszy gryczanej z łososiem i sosem jogurtowo-chrzanowym:
- 50g kaszy gryczanej (5 płaskich łyżek przed gotowaniem)
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 1 łyżka startego sera żółtego
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 jajko
- 80g łososia wędzonego (3 cienkie plasterki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- posiekana natka pietruszki, koperek, majeranek
- sól, pieprz
Kaszę ugotować. Do dużej miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i jajko. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać płatki owsiane.
Odstawić na ok 10 min. W tym czasie płatki spęcznieją. Z masy formować placuszki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Przygotować sos: jogurt połączyć z chrzanem, dodać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z wędzonym łososiem i sałatką ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.
Sałatka ze szpinaku i pomidorków:
- Garść świeżego szpinaku
- 5 pomidorków koktajlowych
- Ocet balsamiczny
- Sól, pieprz do smaku
PODWIECZOREK (172 kcal.):
- 30g migdałów (2 łyżki)
KOLACJA (375 kcal.)
Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka:
- 100g mixu sałat (3 garście)
- 0,5 cebuli czerwonej
- 1 pomidor
- 80g piersi z kurczaka (0,5 pojedynczej niedużej piersi)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Ząbek czosnku
- Koperek, oregano, tymianek
- Sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami, odstawiamy na dwie godziny.
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy ze zgniecionym czosnkiem, doprawiamy.
Grillujemy lub smażymy bez tłuszczy pierś. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na półplasterki, cebulę w piórka.
Wszystkie składniki układamy na talerzu następnie układamy pierś. Polewamy sosem.
2 kromki chleba razowego (można przygotować z niego grzanki i dodać je do sałatki)