ŚNIADANIE (432 kcal.)
Brzoskwiniowa owsianka:
- 1,5 szklanki mleka 1,5 %
- 40g płatków owsianych (3 łyżki)
- 2 brzoskwinie (poza sezonem z puszki)
- 1 suszona morela
- pół łyżeczki miodu
- cynamon
Płatki ugotować na mleku na małym ogniu do miękkości. Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę, a morelę posiekać, wrzucić do rozgotowanych już płatków owsianych, doprawić szczyptą soli i cynamonem, osłodzić miodem.
II ŚNIADANIE (183 kcal.)
Kanapka z tuńczykiem:
- kromka chleba razowego
- masło (35g)
- tuńczyk w puszce w sosie własnym (30g)
- pół papryki czerwonej (150g)
- posiekana natka pietruszki
OBIAD (622 kcal.)
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami z dodatkiem kaszy gryczanej
- polędwica wieprzowa (110g)
- 4 pieczarki
- 1/10 pora – biała część
- 1 łyżeczka oleju
- sól i pieprz
- 1 łyżka jogurtu
- bulion warzywny
Polędwiczki oczyścić z tłuszczyku, pokroić na około 2 cm grubości plasterki. Delikatnie tłuczkiem lub dłonią rozbić, doprawić pieprzem. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć z obydwu stron.
Warzywa pokroić. Pora w cienkie plasterki, Pieczarki w plasterki. Do garnka wlewać bulion warzywny, dodać warzywa i podsmażone mięso. Dusić około 30-40 minut, aż większość płynu odparuje, warzywa i mięso będą miękkie. Zabielić jogurtem.
kasza gryczana (60g przed ugotowaniem)
Surówka:
- 100g kapusty pekińskiej (ok. 1 szklanki posiekanej)
- 60g kukurydzy z puszki (ok. 3 łyżki)
- 1 mały ogórek kiszony
- 1/3 papryki czerwonej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego – doprawić do smaku
PODWIECZOREK (179 kcal)
- kefir (350g)
KOLACJA (368 kcal)
Sałatka z pęczakiem:
- 40g kaszy jęczmiennej pęczak
- pół cebuli
- pół cukinii
- 1 pomidor
- pół papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju
- ocet balsamiczny
Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.
Cukinię pokrojoną w półplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni.
Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i ocet balsamiczny.