ŚNIADANIE:
Truskawkowa kasza jaglana
- 40 g kaszy jaglanej (4 płaskie łyżki)
- 200g truskawek (2 szklanki, poza sezonem mrożone)
- Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu i soli
- Łyżeczka miodu
- 2 szklanki mleka 1,5%,
Kaszę płuczemy na sitku, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (do wchłonięcia nadmiaru płynu) na wolnym ogniu często mieszając.
Dodajemy cukier i przyprawy. Truskawki miksujemy, mieszamy z kaszą, osładzamy miodem.
II ŚNIADANIE:
- Kromka chleba pełnoziarnistego, 35g posmarowana cienko masłem
- Plasterek polędwicy sopockiej, 20g
- 1 pomidor, szczypiorek
OBIAD:
Faszerowana papryka
- Duża czerwona papryka (350g)
- Kasza gryczana (50g)
- Mięso wołowe (80g)
- 8 pieczarek,
- Pół cebuli,
- 1 łyżeczka oleju
- Sól, oregano, bazylia, pieprz
- Szklanka przecieru pomidorowego (z kartonika)
Ugotować kaszę. Nagrzać piekarnik do 120 st. C. Mieso zmielić i podsmażyć chwilę bez tłuszczu.
Pieczarki i paprykę posiekać, poddusić na 1 łyżeczce oleju, dodać natkę pietruszki. Odkroić szypułki papryki, usunąć gniazda nasienne, paprykę ponakłuwać wykałaczką.
Ugotowaną kaszę wymieszać z mięsem i warzywami, doprawić do smaku. Powstałym farszem nadziać paprykę, którą należy ustawić pionowo w brytfannie żaroodpornej.
Do naczynia żaroodpornego wlać przecier pomidorowy, nakryć pokrywą, piec w piekarniku w temperaturze ok 180 st.C. ok. 20-30 min.
Zdjąć pokrywę piec jeszcze 10 min, aby wierzch się przyrumienił.
Surówka z białej kapusty:
Szklanka posiekanej białej kapusty, starta marchew, pół startego jabłka, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekana natka pietruszki.
PODWIECZOREK:
- Jogurt naturalny (150g)
- Czubata łyżka płatków owsianych (15g)
- 1 posiekana morela suszona
KOLACJA:
Pasta z łososia wędzonego:
- 50g łososia wędzonego
- 30g sera białego chudego
- Łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz, natka pietruszki
- 5 rzodkiewek, pół pomidora
- 2 kromki chleba razowego, 70g
Łososia drobno siekamy, następnie zgniatamy widelcem razem z serem białym, dodajemy jogurt, chrzan i szczypiorek. Doprawiamy do smaku.