Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Jaśkiem Kuroniem

Zupa zacierkowa z gryczanymi zacierkami

Autor: Jasiek Kuroń

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(8 porcji)

Zupa:
– 30 g masła
– 1 duża cebula pokrojona w kostkę
– 5 liści laurowych
– 8 ziaren ziela angielskiego
– 2 marchewki starte ma grubych oczkach
– 1 pietruszka starta na grubych oczkach
– kawałek obranego selera korzeniowego starty na małych oczkach
– 4 obrane ziemniaki
– 2 litry bulionu warzywnego
– łyżeczka posiekanego lubczyku
– 1/2 pęczka posiekanego koperku
– sól, pieprz

Zacierki:
– 200 g mąki gryczanej
– 100 ml ciepłej wody

Autor: Jasiek Kuroń

Wykonanie

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj starte warzywa i smaż mieszając 2 – 3 minuty. Wlej bulion i gotuj całość kilka minut, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz lubczyk. 

Zagnieć ciasto na zacierki i kiedy ziemniaki będą miękkie skub zacierki za pomocą kciuka i palca wskazującego. Wrzuć zacierki do zupy. Możesz również zetrzeć zacierki na tarce, dodaj wtedy do ciasta ciut więcej mąki.

Dopraw całość solą i pieprzem, serwuj z posiekanym koperkiem.