Kaszę ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie warzywa pokrój w kosteczkę i połącz z kaszą. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, kumin, a następnie wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Przed podaniem najlepiej wstawić na godzinę do lodówki, zwłaszcza w upalne dni.
Gotuj z Jaśkiem Kuroniem
Sałatka a’la tabbouleh z kaszą jaglaną
Autor: Jasiek Kuroń
Składniki
(4 porcje)
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 obrany ogórek szklarniowy
- 1 pomidor malinowy
- pół papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki srirachy lub posiekana papryczka pepperoni (opcjonalnie)