Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Jaśkiem Kuroniem

Sałatka z kaszy gryczanej palonej z burakiem, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi

Autor: Jasiek Kuroń

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 1 ugotowany i pokrojony w plastry burak
  • 200 g wędzonego twarogu
  • garść świeżej rukoli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kremu z octu winnego (białego)
  • szczypta soli

Autor: Jasiek Kuroń

Wykonanie

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Następnie posól ją, dodaj buraki, twaróg wędzony, rukolę, posiekane orzechy włoskie, oliwę z oliwek, odrobinę soli oraz emulsję balsamiczną. Całość dobrze wymieszaj i gotowe 😊 

Jako ciekawostkę od Jaśka dodamy tylko, że sprawdzi się tu także kasza pęczak, gryczana niepalona oraz jaglana. A jak lubicie zioła, to dodajcie garść posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!