Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, kindziuka i młodej pokrzywy

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy owsianej
  • ok. 1 litr bulionu domowego z włoszczyzny
  • 100 g kindziuka w plastrach
  • 150 g sera typu bundz lub korycińskiego
  • liście młodej pokrzywy
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kaszę owsianą prażymy na patelni na złoty kolor na małej ilości oleju. Podprażoną zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Kasza nadaje kapitalnego lekko orzechowego smaku.

Kindziuk kroimy w cienkie paski, wysypujemy na papier pergaminowy i wstawiamy do piekarnika, robimy w ten sposób chrupiące paseczki.

Kiedy kasza jest miękka zupę nalewamy do talerza, dodajemy pokrojone liście świeżej pokrzywy, posypujemy startym serem, kindziukiem i na koniec posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.