Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Kasza manna jak polenta z serem, pomidorami i pieczarkami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Etap I:

  • 200 g kaszy manny
  • Pół litra bulionu domowego z włoszczyzny
  • Pół litra mleka
  • 150 g sera dojrzewającego typu bursztyn
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny

Etap II:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki krojonych
  • Świeży tymianek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • Olej rzepakowy do smażenia

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Etap I:

Bulion domowy, który najprościej zrobić gotując włoszczyznę około 30 minut wraz z przyprawami, zagotowujemy, dodajemy mleko i czekamy aż nasza mikstura zacznie wrzeć.

Do wrzątku wsypujemy kaszę mannę, mieszamy kilka razy i teraz mamy dwa rozwiązania: kasza ugotowana na gęsto po przestudzeniu będzie się nadawała do krojenia i podsmażenia na maśle albo pozostawiamy ją rzadszą i przed podaniem dodajemy ser oraz masło dla uzyskania delikatnej formy.

Etap II:

Na patelni rozgrzanej z olejem przesmażamy pokrojone pieczarki do momentu, aż zaczną się lekko złocić. Do pieczarek dodajemy następnie pokrojoną cebulę, czosnek, listki świeżego tymianku oraz pieprz czarny i sól. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory krojone. I znowu chwila zastanowienia czy z zalewą czy bez – proponuję bez zalewy.

Nasz gulasz pieczarkowo-pomidorowy dusimy około 15 minut na wolnym ogniu, aby wszystkie smaki w nim zawarte stanowiły jednolitą, zgraną całość. Kaszę mannę obsmażamy na maśle w kostkach lub dodajemy ser tarty i cząstki masła do środka i mieszamy razem.

Kaszę podajemy polaną gulaszem warzywnym, oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem.