Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Kasza manna jak polenta z serem, pomidorami i pieczarkami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Etap I:

  • 200 g kaszy manny
  • Pół litra bulionu domowego z włoszczyzny
  • Pół litra mleka
  • 150 g sera dojrzewającego typu bursztyn
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny

Etap II:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki krojonych
  • Świeży tymianek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • Olej rzepakowy do smażenia

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Etap I:

Bulion domowy, który najprościej zrobić gotując włoszczyznę około 30 minut wraz z przyprawami, zagotowujemy, dodajemy mleko i czekamy aż nasza mikstura zacznie wrzeć.

Do wrzątku wsypujemy kaszę mannę, mieszamy kilka razy i teraz mamy dwa rozwiązania: kasza ugotowana na gęsto po przestudzeniu będzie się nadawała do krojenia i podsmażenia na maśle albo pozostawiamy ją rzadszą i przed podaniem dodajemy ser oraz masło dla uzyskania delikatnej formy.

Etap II:

Na patelni rozgrzanej z olejem przesmażamy pokrojone pieczarki do momentu, aż zaczną się lekko złocić. Do pieczarek dodajemy następnie pokrojoną cebulę, czosnek, listki świeżego tymianku oraz pieprz czarny i sól. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory krojone. I znowu chwila zastanowienia czy z zalewą czy bez – proponuję bez zalewy.

Nasz gulasz pieczarkowo-pomidorowy dusimy około 15 minut na wolnym ogniu, aby wszystkie smaki w nim zawarte stanowiły jednolitą, zgraną całość. Kaszę mannę obsmażamy na maśle w kostkach lub dodajemy ser tarty i cząstki masła do środka i mieszamy razem.

Kaszę podajemy polaną gulaszem warzywnym, oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem.