Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Baklawa kokosowa z kaszą manną

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta Filo
  • 200g  masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100g wiórek kokosowych
  • 500ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 150ml wody
  • 2 łyżki miodu

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Masło rozpuszczamy. Ciasto filo rozkładamy na pojedyncze kartki, każdą smarujemy masłem. Składamy po 4 sztuki.

Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, do gotującego mleka dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy, aż masa odpowiednio nam zgęstnieje.

Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, kładziemy pierwszą porcję ciasta filo, porcje kremu, ponownie porcje ciasta, pozostały krem i na koniec ostatnie ciasto. Przed pieczeniem kroimy w porcje jakie sobie życzymy, niestety po upieczeniu nie będzie to możliwe.

Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto skrapiamy syropem z wody, cukru oraz rumu