Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Eklerki korzenne z kremem z kaszy manny

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Etap I:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • przyprawa do piernika
  • szczypta soli

Etap II:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • 40 ml spirytusu
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Etap I:

Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i bardzo małą szczyptą przyprawy do piernika. Do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko przy użyciu drewnianej łyżki tak, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę.

Po kilku minutach, kiedy na dnie pojawi się już biały osad, zdejmujemy garnek z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Gotową masę szprycujemy workiem cukierniczym na papier pergaminowy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika.

Pieczemy około 40 minut, bez otwierania drzwiczek. Upieczone przekrawamy i wierzch każdego polewamy czekoladą rozpuszczona ze śmietaną.

Etap II:

Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do gotującego mleka kaszę mannę i chwilę razem gotujemy do uzyskania gęstego kremu.

Masło ucieramy na puch i dodajemy powoli schłodzoną masę grysikową oraz spirytus. Eklerki przekładamy kremem.