Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Sałatka z kuskusa i fasoli

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 250 g fasoli drobnej z puszki
  • 200 g kaszy kuskus
  • ok. 400 ml bulionu domowego z włoszczyzny
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 1 kalarepka
  • 1 papryka czerwona
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • olej rzepakowy
  • kmin rzymski
  • cząber
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • natka pietruszki

 

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Bulion z woszczyzny zagotowujemy i wrzącym zalewamy w misce kaszę kuskus, mieszając w trakcie widelcem, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiamy pod przykryciem, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Paprykę i kalarepkę kroimy w cienkie paski, a następnie w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na oleju, dodajemy fasolę szparagowa. Doprawiamy kminem rzymskim, cząbrem, pieprzem oraz solą.

Kiedy warzywa delikatnie się zezłocą przekładamy je do kaszy. Następnie dodajemy fasolę drobną bez zalewy, sok z cytrusów, olej rzepakowy, natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy jak tylko potrzeba solą i czarnym pieprzem i wstawiamy sałatkę do lodówki. Po 1-2 godzinach raz jeszcze sprawdzamy czy jest odpowiednio dosmaczona i podajemy.