Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 300 g sera korycińskiego
  • 150 g kaszy manny
  • ok. 450 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • 100 g tartego sera parmezan
  • 200 g masła
  • bazylia
  • koperek
  • czarnuszka

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Ser kroimy w grube słupki, obtaczamy w jajku, bułce tartej, czarnuszce i smażymy na złoty kolor, na mocno rozgrzanym maśle.

Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, dodajemy kaszę mannę i gotujemy do lekkiej konsystencji. Na koniec dodajemy ser parmezan i łyżkę masła. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, wyjmujemy po około 6-7 minutach.

Jajko wybijamy ze skorupki i gotujemy w wodzie z dodatkiem octu i soli. Szparagi układamy na talerzu, na szparagach kładziemy smażony ser, wokół robimy kleksy z sosu z kaszy manny. Między smażonym serem kładziemy jajko w koszulce. Dekorujemy listkami świeżych ziół.