Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Zupa szczawiowa z kaszą manną

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 2 młode ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ok 1szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki, aromatyczny bulion – krótko gotujemy warzywa. Szczaw przesmażamy na maśle i  przecieramy przez sitko.

Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Do bulionu dodajemy drobno pokrojonego ziemniaka, gotujemy do miękkości, a pod koniec gotowania dodajemy kaszę mannę wraz z mlekiem.

Gotujemy jeszcze kilka minut i całość miksujemy.

Dodajemy przesmażony szczaw wymieszany z żółtkami, podgrzewamy, ale nie gotujemy! Podajemy z grzankami przygotowanymi z pieczywa przesmażonego na maśle.