Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Zupa szczawiowa z kaszą manną

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 pęczek młodej włoszczyzny
    • 2 pęczki świeżego szczawiu
    • 2 młode ziemniaki
    • 2 łyżki kaszy manny
    • ok 1szklanki mleka
    • 2 łyżki masła
    • 4 jajka

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Z włoszczyzny przygotowujemy szybki, aromatyczny bulion – krótko gotujemy warzywa. Szczaw przesmażamy na maśle i  przecieramy przez sitko.

    Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Do bulionu dodajemy drobno pokrojonego ziemniaka, gotujemy do miękkości, a pod koniec gotowania dodajemy kaszę mannę wraz z mlekiem.

    Gotujemy jeszcze kilka minut i całość miksujemy.

    Dodajemy przesmażony szczaw wymieszany z żółtkami, podgrzewamy, ale nie gotujemy! Podajemy z grzankami przygotowanymi z pieczywa przesmażonego na maśle.