Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Gołąbki z kaszą manną

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • główka białej kapusty
    • 0,5 kg mięsa mielonego
    • 1 cebula
    • 1 szklanka kaszy manny
    • 1 jajko
    • łyżeczka suszonego oregano
    • sól
    • pieprz
    • olej

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Kapustę obrać z pierwszych liści, usunąć głąb i sparzyć wrzątkiem. Delikatnie zdejmować duże liście, aby pozostały całe, odciąć im grube żyłki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, suchą kaszą manną, cebulą, oregano, solą i pieprzem.

    W sparzone liście kapusty, zawijać porcje mięsa. Gotowe ruloniki układać ciasno w garnku, jeden przy drugim. Kiedy wszystkie gołąbki znajdą się w garnku, zalać je wodą, posolić. Gotować pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 30-40 min w zależności od ilości gołąbków).