Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Gołąbki z kaszą manną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • główka białej kapusty
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Kapustę obrać z pierwszych liści, usunąć głąb i sparzyć wrzątkiem. Delikatnie zdejmować duże liście, aby pozostały całe, odciąć im grube żyłki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, suchą kaszą manną, cebulą, oregano, solą i pieprzem.

W sparzone liście kapusty, zawijać porcje mięsa. Gotowe ruloniki układać ciasno w garnku, jeden przy drugim. Kiedy wszystkie gołąbki znajdą się w garnku, zalać je wodą, posolić. Gotować pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 30-40 min w zależności od ilości gołąbków).