Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Gulasz wieprzowy z pomidorami i zielonym groszkiem podany z polentą

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

gulasz:

  • 50 dag wieprzowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • szklanka groszku zielonego (świeżego, mrożonego lub z puszki)
  • pół puszki siekanych pomidorów
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej

polenta:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • sól
  • łyżka masła
  • 2,5 szklanki wody

Autor: Dorota

Wykonanie

gulasz:

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni po cebuli. Kiedy się zezłoci, dodać do garnka. Do mięsa i cebuli dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Zalać wodą (tyle by przykryła mięso). Dusić pod przykrywką na niedużym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie dodać pomidory, groszek i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Zagotować. Przyprawić do smaku.

polenta:
W wysokim garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej się wody cienką strużką wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Kaszę gotować na jak najmniejszym ogniu ok. 15 min., mieszając i uważając by nie przypaliła się do dna. Na końcu wymieszać kaszę z masłem. Gorącą polentą wyłożyć na duży talerz lub półmisek. Na nią wyłożyć gorący gulasz.