Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • duży pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • jajka ugotowane na twardo – choć po jednym na osobę
  • 1 łyżki kaszy kuskus
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Autor: Dorota

Wykonanie

Pora siekamy drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.

Do pora dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą (do 1,5l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 10 min.

Dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę i gotujemy 5 min.

Dodajemy posiekany koperek i gotujemy ostatnie 5 minut.

Wyłączamy zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kuskus i zostawiamy pod przykryciem na 10 min.

Po tym czasie rozlewamy zupę do talerzy podając z ugotowanym na twardo jajkiem.