Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Sałatka grillowa z kuskusem

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • pół szklanki kaszy kuskus
    • 1 szklanka bulionu
    • 25 dag fasolki szparagowej
    • 1 cukinia
    • 2 pomidory
    • 1 łyżka posiekanych listków świeżych ziół, np. natki pietruszki, bazylii, oregano
    • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • sól
    • świeżo mielony pieprz czarny

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, dostawiamy pod przykryciem by spęczniał.

    Cukinię kroimy w plastry, oprószamy sola i pieprzem i grillujemy z obu stron po 2-3 minuty.

    Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (musi pozostać jędrna), studzimy.

    Pomidory kroimy w dużą kostkę.

    Ostudzony kuskus mieszamy z fasolką, cukinią, pomidorami.

    Oliwę wlewamy do słoiczka z sokiem cytrynowym, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz  posiekane świeże zioła, zakręcamy. Potrząsamy energicznie słoikiem aż sos przybierze postać emulsji – polewamy sałatkę i mieszamy.