Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • pół szklanki ugotowanej kaszy owsianej drobnej lub pół szklanki płatków owsianych
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • duża szczypta soli
  • szczypta kurkumy i cynamonu
  • woda

Autor: Dorota

Wykonanie

Jeśli używamy płatków owsianych, wsypujemy je do miski, zalewamy połową szklanki wrzątku, przykrywamy talerzem i zostawiamy do napęcznienia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kaszę owsianą lub zaparzone płatki owsiane, sól, przyprawy i olej.

Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając po niewielkiej ilości wody (jeśli używamy płatków owsianych zaparzonych, woda nie będzie potrzebna).

Kule ciasta rozwałkowujemy starając się jak najbardziej nadać jej formę naszej patelni (moja była grillowa, prostokątna o wymiarach ok 20x25cm).

Opiekamy na suchej patelni po 5 min z każdej strony. Przekładamy na deskę i jeszcze ciepłe kroimy ostrym nożem w prostokąty. Zostawiamy do wystygnięcia.