Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • arbuz
  • czarne porzeczki
  • ok. 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
  • cukier lub miód do smaku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika

Autor: Dorota

Wykonanie

Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza powinna być gęsta.

Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.

Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.