Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Szaszłyki z arbuza i kaszy manny

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • arbuz
    • czarne porzeczki
    • ok. 3 łyżki kaszy manny
    • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
    • cukier lub miód do smaku
    • 2 łyżeczki siemienia lnianego
    • 2 łyżeczki ziaren słonecznika

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza powinna być gęsta.

    Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.

    Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.