Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny i białej czekolady

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki Etap 1:

  • Mąka 1 szkl
  • Woda 1 szkl
  • Jajka 4-5 szt.
  • Sól
  • Masło 100 g
  • Olej do smażenia

Składniki Etap 2:

  • Żurawina świeża 500 g
  • Miód 200 g
  • Cukier puder

Składniki Etap 3:

  • Mleko 500 ml
  • Kasza manna ok 200 g
  • Czekolada biała 6 tabliczek
  • Śmietana 36% 500 ml
  • Cytryna 1 szt.

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Etap 1:

Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy, do momentu, aż na dnie naczynia pojawi się biały osad. To będzie oznaka, że mąka została odpowiednio zaparzona. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i cały czas ucieramy. Masę przenosimy na pergamin. Rozgrzewamy olej i z dwóch stron smażymy okrągłe ciastka.

Etap 2:

Na patelni rozgrzewamy miód, aż zacznie nam się lekko karmelizować, wrzucamy żurawinę
i chwilę karmelizujemy. Potem odstawiamy do wystygnięcia.

Etap 3:

Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy, wciskamy sok z jednej cytryny, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, do masy z kaszy i czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę. Mieszamy i studzimy.

Gotowe, usmażone ciastka przekrawamy na pół, przekładamy kremem z kaszy manny i czekolady, posypujemy skarmelizowaną wcześniej żurawiną i przykrywamy górną częścią. Całość posypujemy cukrem pudrem.